Pokud máte prostory, kde není možné zřídit si plynovou přípojku, nezbývá, než se spolehnout na elektrický sporák. Těch je několik tipů a proto jsme pro vás připravili tohoto průvodce.

Elektrický sporák je důležitou součástí kuchyně a představuje kombinaci dvou spotřebičů, varné desky a trouby. Současný trh nabízí modely s různými typy varných desek – s litinovou, sklokeramickou nebo indukční. Trouby zas nabízejí řadu nadstandardních funkcí.

Typy sporáků

S litinovou deskou

Představují nejstarší variantu elektrických sporáků, jsou nejméně efektivní, s vyšší spotřebou elektrické energie, pomalu se zahřívajícími plotnami s vysokými tepelnými ztrátami. Přilákají si vás však svou nízkou cenou a možností napojení na nižší elektrické napětí 230 V, kde není k dispozici třífázové napojení.

Se sklokeramickou deskou

Jde o odolný typ varné desky, ve které jsou zabudovány topné spirály, které rozehříváním přenášejí teplo do přiloženého nádobí. Sporák poměrně rychle dosáhne nastavené teploty, mnohem rychleji než je tomu u litinových desek, ale o něco pomaleji než při indukční desce. Jejich výhodou je cenová dostupnost a snadná údržba hladkého povrchu. Nevýhodou zůstává nevyužité zbytkové teplo unikající do prostoru mimo hrnce a při přetečení jeho obsahu se jídlo na varné desce může připálit.

S indukční deskou

Jsou absolutní technologickou špičkou na trhu a poskytnou vám skvělý zážitek z vaření. Design desky je stejný jako u sklokeramické, ale princip ohřívání je odlišný. Při indukci se na ohřev využívá technologie, při které se působením magnetického pole na magnetické dno hrnců vytváří potřebné teplo. Jde o velmi efektivní přípravu jídel, protože dno hrnce se zahřívá okamžitě po přiložení na plochu varní desky. K ohřevu dochází pouze přímo pod hrncem, ostatní části varné desky zůstávají chladné a vy se nepopálíte. Pamatujte, že u tohoto typu sporáků můžete používat pouze nádobí vyrobeno z feromagnetického materiálu, tedy takového, který reaguje s magnetem. Výhodou je, že z indukčního sporáku nevzniká sekundární horko, tak známé k běžných kuchyní.

Inteligentní funkce varné desky

  • Displej – díky němu máte přehled o průběhu vaření.
  • Časovač – sami si nastavíte čas přípravy jídla a po jeho uplynutí zazní zvukový signál nebo se plotýnka vypne sama.
  • Booster – docílíte ním extra rychlé rozehřátí varné zóny.
  • Flexi zóna – umožňuje spojení dvou plotének do jedné velké.
  • Varná zóna Hi – Light – tento typ varné zóny disponuje speciálně upravenými topnými tělesy, které zahřejí desku rovnoměrně a během několika vteřin.
  • Rozpoznání velikosti hrnce – indukční varná deska dokáže rozeznat velikost hrnce a ohřev využívá pouze pro tuto plochu. Zabrání se tím zbytečným únikům energie.
  • Funkce Pauza – zastaví vaření a opětovným stiskem tlačítka se můžete vrátit ke stejnému nastavení programu.

Komfortní funkce elektrické trouby

  • Gril – funkce, díky které je maso šťavnaté a křupavé.  
  • Parní pečení – oceníte ho při pečení masa, protože se na jeho povrchu vytvoří zlatá kůrka a uvnitř zůstane krásně šťavnaté působením páry. Určitě si tuto funkci budete pochvalovat při kynutí těsta. Bude totiž kvalitnější a chutnější.
  • Rozmrazování – pomůže urychlení rozmrazování jídel na pokojovou teplotu.
  • Samočištění – účinkem vysoké teploty se mastnota a nečistoty spálí na prášek a jednoduše se odstraní. Můžete si vybrat i modely se speciální pórovitou úpravou stěn trouby, která usazeniny absorbuje.
  • Termosonda – kontroluje vámi zvolenou teplotu uvnitř pokrmu. Vpichem do masa nastavíte požadovanou výšku teploty.
  • Teleskopické vysouvání plechu – dochucování a podlévání jídel během pečení se stane pohodlnější, protože rošt se jednoduše vysune a vy ho nebudete muset přidržovat.